Gruppresor

Ringvägen, 1 dags tur

Det traditionsrikaste sättet att bekanta sig med Åbolands skärgård är nog att göra Skärgårdens ringtur.

Läs mera

Med broar och färjor är skärgårdsvägen 250 km lång. Resan kan börja i Åbo eller Gustavs och därifrån fortsätter man från ö till ö. Med färjor eller/ock över broar. Skärgårdslandskapet bjuder, vartän du blickar, på en rikt omväxlande och storslagen natur. Under rundturen visar och berättar guiden om de viktigaste och intressantaste sevärdheter som man möter på vägen. Morgon- och eftermiddagskaffe dricker deltagarna på små stämningsfulla skärgårdskafer och lunchen intas gärna på matställen i havets närhet.

Pris: 68 euro/pers (min.30 personer) I priset ingår skärgårdsguidens tjänster, färjavgifter, morgon- och eftermiddagskaffe, samt lunch.

Utfärd till Själö

Ön Själö kan besökas under några sommarmånader.

Läs mera

Våra Själö guider har fått specialskolning för besök på ön. Vi kan verkligen rekommendera ett besök på ön. Själö är ett unikt resemål ej blott på grund av sin märkliga historia, utan lika väl intressant för sin enastående natur. Resan börjar i Åbo där gruppen träffar sin guide. Vi åker direkt till Hanka i Rimito, och bussen blir kvar vid hamnen för att vänta på sina resenärer när de återkommer från Själö, dit färden går med fartyget Östern. Från fartygets utsiktsavsats kan man beundra skärgårdsnaturen medan man dricker sitt kaffe. I Själö leder guiden sin grupp runt ön och berättar om det intressanta man ser. Här kan främst nämnas den ovanligt vackra kyrkan. Östern återvänder sedan till Hanka, varifrån bussresan går genom Rimito till Pohjankulma restaurang, vida känd för sin goda mat och många välsmakande skärgårdsspecialiteter. Det går också att köpa, och medta hem, restaurangens goda skärgårdslimpa. Efter lunchen sker hemresan till Åbo.

Pris: A. 73 euro/pers (min.30 personer). I Priset ingår guidning under hela resan, färjavgifter, inträdesbiljetter och en rikligt tilltagen lunch.
Pris: B. 58 euro/pers (min.30 personer). I priset ingår guidning endast i Själö men för övrigt samma avgifter och lunch som i paket A.

Ringvägen, 2 dagars tur

Det trevligaste sättet att lära närmare känna Åbolands skärgård är att göra en tvådagars ringtur.

Läs mera

Den första dagen börjar med en rundtur i Pargas. Efter morgonkaffe i Fredrikas Stuga vandrar vi runt i den närbelägna gamla stadsdelen, ”Gamla Malmen”. Dagens höjdpunkt är väl ett besök i Nordens största dagbrott, det 100 meter djupa kalkstensbrottet (beläget under havsytan) Lunchen serveras i den gamla pittoreska byskolan, som renoverats i nyrenässans stil. Efter lunchen går resan via färjvägen vidare till Nagu. Där kan vi följa med det rörliga livet i gästhamnen och vandra i den idylliska kyrkbyn där vi äter vår middag och övernattar.

Följande morgon fortsätter resan till Korpo, där vi bl.a. besöker en maritim utställning i Skärgårdscentrets lokaliteter. Följande destinationsort är Houtskär. För att komma dit har vi varit tvungna att resa över skärgårdshavet. Efter lunchpausen fortsätter vi till Iniö, och vidare till Gustavs som redan delvis hör till fastlandet. Där får vi tid att dricka vårt eftermiddagskaffe innan vi sätter oss i busen för att köra hem till Åbo.

Pris: 199 euro/pers (min.30 personer). I priset ingår skärgårdsguidens tjänster under två dagar, färjavgifter, 2 x kaffe och 2 x lunch, middag som intas där övernattningen sker och där man även har tillgång till bastu.

Pargas, Nagu och Korpo

Om gruppen har svårigheter med att göra en längre tur, så kan vi rekommendera en kortare som räcker endast halva tiden.

Läs mera

Då kör man först till Pargas där morgonkaffet serveras i Fredrikas Stuga, en kaffestuga i en gammal byggnad nära kyrkan. I kaféet kan man även köpa reseminnen. Dagens höjdpunkt är ett besök i Nordens största dagbrott, det 100 meter djupa kalkstensbrottet. När detta är avklarat fortsätter bussen till Nagu. Här äter vi lunch i omedelbar närhet av gästhamnen. Vi hinner också se oss omkring i kyrkbyn innan resan fortsätter till Korpo. Där har vi tillfälle att bese en intressant utställing i Skärgårdscentret. Centret har numera förutom utställningslokaliteter även såväl restaurang som hotel. Eftermiddagskaffe dricker vi i en underbar havsomgivning.

Pris: 51 euro/pers (min.30 personer) I priset ingår skärgårdsguidens tjänster, inträdesavgifter, morgon- och eftermiddagskaffe samt lunch.

Åbo, Nådendal och Nagu

Den korta Ringvägen förenar Åbo med skärgårdens intressantaste områden.

Läs mera

Turen tar sin början i kaféet ”Hertig Johan” i Åbo Slott. Där bjudes det på morgonkaffe. Sedan sätter vi oss i bussen som gör en rundtur i Finlands äldsta stad med monument från medeltiden. Dessa och andra sevärdheter får vi se under rundturen. Resan fortsätter till Nådendal där vår guide tar oss på en promenad genom den gamla stadsdelen. Följande mål är Rimito. På vägen stannar vi vid den välkända restaurangen Pohjankulma, där maten fått de bästa vitsorden. Vår grupp stiftar bekantskap med skärgårdsbordets rikliga och smakliga specialiteter, där ingår bl.a. fiskrätter som tillretts på olika sätt. Rimito ju känd som en strömmingskommun. Efter lunchen fortsätter bussen till bryggan i Hanka, där Östern fartyget väntar med Nagu som destinationsort. Den en timmes långa båtresan i Havsbandet ger oss möjlighet att beundra en omväxlande skärgårdsnatur. Väl framme i Nagu kan vi stifta bekantskap med det rörliga livet i båthamnen och bekanta oss med den idylliska kyrkbyn, Nagus centrum.

Pris: 68 euro/pers (min.30 personer) Priset inkluderar de tjänster som ingår i reseprogrammet; skärgårdsguide, morgonkaffe jämte en tilltug, lunch, eftermiddagskaffe ”med dopp”, färjavgifter och inträdesavgifter.

Båtfärd till Pargas, besök i Nordens största dagbrott samt måltid i Villa-Apollo

En båtresa över skärgårdshavet varefter vi gästar Pargas och bl.a. besöker det unika kalkstensbrottet.

Läs mera

Vi äter lunch i den vackra byskolan som har restaurerats i nyrenässans stil. Resan börjar i Åbo gästhamn. Under resan går det att förfriska sig med läskdrycker. Efter en tvåtimmars sjöresa kommer vi fram till gästhamnen i Pargas. Där väntar oss redan en buss jämte guide. Chauffören kör oss efter guidens anvisning till en sällsynt sevärdhet, det nästan 100 meter djupa kalkstensbrottet. En oförglömlig upplevelse! Därifrån fortsätter vi till Villa-Apollo, där värdinnan visar oss omkring. Slutmålet är matsalen, där en smakfullt hemlagad måltid väntar på oss. Efter maten stiger vi åter in i bussen som styr färden till gästhamnen, där båten väntar för hemfärden. Innerskärgårdens lummiga stränder följer oss åt under de två timmar det tar, innan vi åter uppnår gästhamnen i Åbo.

Pris: 128 euro/pers (min.30 personer). Priset inkluderar båtresa Åbo-Pargas tur/retur, guidens tjänster i Pargas, busstransport och lunch.

Båtresa till Pensar

Vi rekommenderar att göra en båtresa till Pensar. Avresan sker från gästhamnen i Åbo.

Läs mera

Under resan som räcker ett par timmar med den komfortabla båten, kan vi beundra den omväxlande skärgårdsmiljön med dess vackra stränder och skogsbevuxna holmar. Och den som så önskar, kan njuta av de läskedrycker som fås på båten. Väl framme i Pensar gästar vi semesterbyn Syd. Ön Pensar är ett verkligt naturparadis. Värdinnan på Syd har trollat fram en läcker lunch som vi intar på restaurangens terrass. Efter lunchen kan vi exempelvis göra en kortare promenad längs omgivningens vackra naturstigar. Eller om man hellre vill, sätta sig ned och beundra den storslagna naturen. Det är möjligt att öka programmet med ett bastubesök och erhålla en skön (och varm) avkoppling.

Pris: från 128 euro/pers (beräknat för en grupp av 12 personer) Priset inkluderar båtresa Åbo-Pensar tur/retur, en riklig lunch eller middag, samt användning av bastu (handdukar utan pristillägg) under 1 ½ timmes tid.

En vårlig tur till Runsala

Runsala är som vackrast om våren när naturen vaknat ur sin långa vintersömn.

Läs mera

Naturälskaren finner många glädjeämnen på Runsala ö. Här skall blott nämnas trevliga och omväxlande naturstigar, en ovanligt rik växt- och fågelvärld och en verkligen välskött och intressant Botanisk trädgård som hör till Åbo Universitet. Vår tur börjar med en guidad rundvandring i den Botaniska trädgården och dess tillhörande tropiska växthus. Följande mål är Honkapirtti, där den traditionella ärtsoppan och den välsmakande pannkakan redan står på bordet i stockvillans stora matsal. Efter lunchen tar guiden oss ut på naturstigen. Vandringen räcker ca. två timmar och ackompanjeras av välljudande fågelkvitter.

Pris: 49 euro/person (min.30 personer). Priset inkluderar guidning, inträdesavgift till växthuset samt lunch.

Något Speciellt som Pargas kan erbjuda

Du kan tro, det är faktiskt värt att besöka Nordkalks dagbrott i Pargas.

Läs mera

Ja, det samma gäller skärgårdens egen vingård! Dagsturen börjar vid dagbrottets port. Där möter gruppen Nordkalks egen guide, som har rätt att föra besökarna ända ned till brottets bottnen. Bussens kurs för långt nedåt, och till slut hamnar man under havsytans nivå. Utsikten under färden är helt fantastisk! Rundturen där nere tar en timme i anspråk. Därefter fortsätter gruppen till vingården.

Gårdens ägare visar besökarna omkring och berättar om vintillverkningen. Och vad mera, han bjuder sina gäster på tre vinsorters smakprov. Sedan kommer turen till fisksoppan och pannkakorna. Efter lunchen har gruppen möjlighet att slå sig ned på uteterassen och beundra skärgårdsnaturen. Den som så önskar, kan besöka vingårdens bastu, eller ta sig ett bad i den stor badtunnan.

Pris: 45 euro/person. I priset ingår guidning i dagbrottet, vingårdens förevisning jämte tre smakprov, samt lunch. Bastubad eller bad i tunnan ingår ej i priset.

Rundtur till herrgårdar i Åbolands skärgård.

Färden börjar i Kustö som är belägen på den första ön som ingår i skärgårdsvägsrutten.

Läs mera

På Kustö-landet bekantar vi oss med vad som återstår av den gamla medeltida Biskopsborgen samt med Kustö herrgård.

Borgen uppfördes vid Pikisvikens strand som en tillflyktsort för den katolska kyrkans biskopar i Finland. Under tvenne sekler uppfördes tillbyggnader och borgen undergick reparationer. Slutet kom i samband med reformationen och Gustav Vasas beslut att övertaga kyrkans egendom. Biskopsborgen hade förlorat sin betydelse och revs ner. De bevarade ruinerna talar dock rätt tydligt om att borgen en gång var ett imponerande bygge.

Det väl bevarade karaktärshuset som hör till den närbelägna Kustö gård, uppfördes 1738 och är ett av vårt lands äldsta träbyggnader. Byggnaden var avsedd till bostad för den dåvarande kommendören för Åbo läns infanteriregemente.

När färden fortsätter kör vi över en ståtlig hängbro och kommer till Pargas. Det närmaste målet är Qvidja herrgård, belägen på ön Lemland, som är känd för sin gamla sällsynta herrgårdsborg, vars äldsta del är från 1400-talets slut. En tid då konungen gav adelssläkter tillåtelse att uppföra borgar på sina gårdar. Borgen är uppförd av gråsten och tjänade närmast representations ändamål under fredstid och som tillflykts- och försvarsutrymme under hotfyllda krigstider.

På vägen till vår sista mål, viker vi in till Villa Apollo, där vi intar en smaklig lunch. Efter lunchen fortsätter vi till Lofsdals herrgård vid Sattmark.

Lofsdal grundades redan på 1630-talet Gården har varit i släkten Reuters ägo allt sedan 1856. Den gamla stilfulla huvudbyggnaden har en förnäm inredning bestående av stilfulla antikmöblemang, förnäma konstskatter och gamla kakelugnar.

Pris: 69 euro/pers (Min. 30 personer). Priset inkluderar guidning, inträdesbiljetter, lunch samt eftermiddagskaffe.