Ryhmämatkailijat – Ryhmäretket Saaristoon!

   Tästä löydät osan meidän suunnittelemista ryhmämatkoista. Meidän ammattitaitoiset oppaamme perehdyttävät ryhmän saariston historiaan,     kiertää tärkeimmät nähtävyydet ja vie parhaimpiin kahvi- ja lounaspaikkoihin.

 

Seilin sydämessä

Seili on ollut 1600- ja 1700-luvulla spitaalisten ja mielisairaiden hoitopaikka.

Lue lisää

Potilaat elivät täydellisessä eristyksessä ja heillä ei ollut toivoa poispääsystä. Seilistä löytyykin hautausmaa johon potilaat ovat haudattu.

Seilin saaren nykyinen puukirkko rakennettiin vuonna 1733. Erikoista kirkossa on myös kellotapuli,  joka ei ole kirkossa sisällä vaan kirkon pihalla aivan meren rannalla.

Kun mielisairaalan historia päättyi 1900-luvulla, Turun yliopisto sai saaren käyttöönsä Saaristomeren tutkimusta varten. Yliopisto jatkaa edelleen tieteellisiä tutkimuksiaan saarella.

Pitkän odotuksen jälkeen on saaren mielisairaalarakennus avoinna yleisölle ja sinne on vapaa pääsy. Nähtävillä on mm. erittäin ankea potilashuone.

Seili on noin 160 hehtaarin kokoinen saari. Saarelta löytyy useita harvinaisia kasveja. Koko saari on luokiteltu suojelualueeksi, ja suurin osa sen maa-alueista kuuluu myös Natura 2000 -suojeluverkostoon. Saaren perinnemaisemia on elvytetty niittämällä, kulottamalla ja tuomalla lampaita ja lehmiä laiduntamaan saarelle.

Saarelta löytyy useampi perhoslaji kuten ketoneilikka, amiraaliperhonen, neitoperhonen, pohjanlepakko ja vesisiippa. Kalasääksipari pesii saaressa vuosittain ja sitä voi seurata myös nettikameralla.

Hinta: 49 euroa/hlö (min.30 henkilöä). Hinta sisältää opastuksen Seilissä, lauttamaksut, sisäänpääsymaksut sekä lounaan. Saarella on mahdollisuus yöpyä sekä hostel- että bed and breakfast- tasoisissa majapaikoissa alk. hintaan 40 euroa/hlö (kahden hengen huone).

Seiliin pääsee 10.5-8.9.2024 ms Östernin aikataulun mukaisesti.

Ahvenanmaalle pohjoista reittiä pitkin

Ahvenanmaan ainutlaatuisiin ominaisuuksiin kuuluvat koskematon saaristo ja kauniisti hioutuneet silokalliot, jotka saavat punertavan värinsä ahvenanmaalaisesta rapakivigraniitista.

Lue lisää

Ahvenanmaan 6 500 saarta ja luotoa muodostavat karunkauniin luontomaiseman, jonka loputtomat yksityiskohdat vievät mennessään. Ahvenanmaan retkelle lähdetään Kustavin Vuosnaisista Brändön saarelle.

Yöpyminen ja illallinen tunnelmallisessa Hotell Gullvivanissa.

Seuraavana päivänä matka jatkuu Ålandstrafikenin lautalla Manner-Ahvenanmaalle.

Opas hakee ryhmän lauttasatamasta, josta alkaa viiden tunnin mittainen retki.

Nähtävyyksien listalla on mm. 1300-luvulla rakennettu Kastelholman linnoitus sekä Bomarsundin mahtipontiset rauniot, jotka muistuttavat Ahvenanmaan sotilaallisesti tärkeästä asemasta.

Majoittuminen ja illallinen Maarianhaminan hotellissa.

Retken viimeisenä päivänä opastus jatkuu Maarianhaminan alueella ja sen ympäristössä. Opastus päättyy lauttasatamaan.

 

Hinta: alk. 244 euroa/hlö (min.30 henkilöä).

Hinta sisältää kahden yön majoittumisen, kahden hengen huoneessa, aamupalat, lounaan ja kaksi päivällistä. Hinta sisältää 8,5 tunnin opastuksen Manner- Ahvenanmaalla, sisäänpääsymaksut, lauttamatkat Ålandstrafikenilla, Viking Linellä (Maarianhamina-Turku) sekä kuljettajan lauttamatkat, majoituksen ja ateriat.

Örön linnakesaari

Sata vuotta suljettuna sotilasalueena olleella Örön linnakesaarella tutustumme rannikkopuolustuksemme historiaan Venäjän tsaarin ajoilta nykypäivään.

Lue lisää

Saaren päänähtävyydet ovat hienosti säilyneet kasarmialueet, järeät Obuhov-tykit sekä eri-ikäiset puolustusasemat ja linnoitteet.

Linnakehistoriansa ansiosta ulkosaaristossa sijaitseva Örö on myös yksi Etelä-Suomen tärkeimmistä uhanalaisten eläinlajien ja luontotyyppien keskittymistä. Örö on matalalla vesialueella sijaitseva harjusaari. Sillä esiintyy runsaasti arvokkaita luontotyyppejä, kuten luonnontilassa säilyneitä hiekkarantoja, dyynejä ja rantaniittyjä. Örössä on mm. havaittu kaikkiaan 1 500 perhoslajia.

Retki alkaa Kasnäsin satamasta, josta lähtee venekuljetus Örön saarelle. Runsaan tunnin merimatkan jälkeen tarjoillaan lounas saaren 12” kasarmin ravintolassa. Se sijaitsee entisessä varuskunnan ruokalassa, joka on rakennettu tsaarin ajalla, 1900-luvun alussa.

Lounaan jälkeen opas tapaa ryhmän ravintolan edestä ja alkaa puolentoista tunnin opastus saaren eri kohteisiin.

Saarikierroksen jälkeen ryhmä palaa lauttarantaan, josta lähtee venekuljetus takaisin Kasnäsiin. Siellä juodaan iltapäiväkahvit sataman tuntumassa.

Hinta: alk. 81 euroa/hlö (min. 30 henkilöä). Hinta sisältää edestakaisen merikuljetuksen, 1,5 tunnin opastuksen, lounaan Örössä sekä iltapäiväkahvit Kasnäsissä.

Saarella on mahdollisuus yöpyä sekä hostel- että bed and breakfast- tasoisissa majapaikoissa.

Sodanajan saaristo

Turun Saaristossa on monta merkittävää sotahistoriallista kohdetta.

Lue lisää

Olemme koonneet ne tähän retkeen.

Retki alkaa Raision Sankarihautausmaalta, josta löytyy mm. kuvanveistäjä Jyrki Sailon muistomerkki Ratsastava sotilas rukousasennossa sekä Jääkärimarssin sanoittajan Heikki Nurmion hauta.

Raisiosta matka jatkuu Maskun keskiaikaiseen kivikirkkoon, jossa tutustutaan Marsalkka Mannerheimin Päiväkäskyyn.

Maskussa nähdään myös Varjosen veljesten muistokivi. Veljeksistä neljä kaatui ja kaksi haavoittui Talvi- ja jatkosodan aikana vuosina 1939- 1944.

Seuraavaksi suunnataan Askaisten Ritaripuistoon, joka tekee kunniaa Mannerheim-ristin ritareille ja koko veteraanisukupolvelle. Jokaisella 191 ritarilla on Kurun mustaa graniittia oleva muistokivi.

Lounasta syödään Ketarsalmen Kievarissa yli 100 vuotta vanhojen jykevien graniittiseinien ympäröimänä.

Kievarin pihapiirissä sijaitsee tukikohta Motti, joka esittelee suomalaisen korpisotilaan sodanaikaisia rintamaolosuhteita korsuineen.

Retken viimeinen vierailukohde on Vehmaan Kivimuseo. Museossa on esillä malli niin sanotusta Hitlerin kivestä, jota tilattiin sodan voitonmerkiksi rakennettavaa stadionia varten Saksaan.

Ennen kotiin lähtöä juodaan iltapäiväkahvit tunnelmallisessa kahvilassa.

 Hinta: 45 euroa/hlö (min.30 henkilöä)

Hinta sisältää opastuksen, sisäänpääsymaksut, lounaan sekä iltapäiväkahvit.

Tunnelmallinen Tammisaari

Lounais-Suomen helmi, merellinen Tammisaari tarjoaa poikkeuksellisen korkeatasoista taidetta, monivivahteista arkkitehtuuria ja kiintoisaa kaupunkikulttuuria sekä ruokanautintoja!

Lue lisää

Lounais-Suomen helmi, merellinen Tammisaari tarjoaa poikkeuksellisen korkeatasoista taidetta, monivivahteista arkkitehtuuria ja kiintoisaa kaupunkikulttuuria sekä ruokanautintoja!

Aloitamme päivän Raaseporin Linnasta.

Raaseporin keskiaikainen linna on yksi Suomen komeimmista linnanraunioista. Se kertoo kiehtovasta keskiajasta, jolloin Suomi oli osa Ruotsin valtakuntaa.

Ryhmä tutustuu oppaan johdolla elämänmenoon Raaseporin linnassa hallintokeskuksen arjesta loisteliaaseen hovielämään.

Linnavierailun jälkeen alkaa kävelyretki Tammisaaren vanhassa kaupungissa. Kuningas Kustaa Vaasa myönsi Tammisaarelle kaupunkioikeudet vuonna 1546. Suurin osa Vanhan kaupungin

rakennuksista on peräisin 1800-luvulta ja jopa 1700-luvun lopulta. Vanhan kaupungin laidalla sijaitsee Tammisaaren Harmaakivikirkko, joka vaurioitui pahoin tulipalossa vuonna 1821.

Se kunnostettiin sittemmin vuonna 1841 ja on siitä lähtien tarjonnut visuaalisesti antoisan ihastelun kohteen.

Lounastauko pidetään ravintolassa, josta on näkymä kauniille saaristomerelle.

Retken kruunaa käynti Museokeskus Ektassa. Keskus sijaitsee Tammisaaren torin läheisyydessä ja siihen kuuluu kolme rakennusta: Museohalli, Porvaristalo ja Valokuvaamo.

Museohallista löytyvät museon perusnäyttelyt Kaikkien aikojen Tammisaari sekä Helene Schjerfbeckin elämä ja taide.

Retken lopuksi käydään vielä taidemuseo Chappessa, joka tarjoaa nykytaidetta ja modernia taidetta erityisesti Pohjoismaiden ja Itämeren alueen taiteeseen painottuen. Chappe on ensimmäinen modernin taiteen ja nykytaiteen museo, joka on rakennettu Suomeen vuoden 2018 jälkeen.

Hinta: 58 euroa/hlö (min. 30 hlö). Hinta sisältää matkaohjelman mukaiset palvelut: opastuksen, sisäänpääsymaksut sekä lounaan.

 

Saariston Rengastieretki, 1 päivä

Turun saariston ehkä kaikkein perinteisin matka on Saariston Rengastie-kierros.

Lue lisää

Matkan voitte aloittaa Turusta tai Kustavista. Retkellä liikutaan saarelta saarelle, sekä lautalla liikkuen että siltoja pitkin ajellen. Maisemat ovat kerrassaan upeat, katsoipa mihin tahansa.

Retkellä käydään kunkin saaren tärkeimmissä kohteissa, juodaan aamu- ja iltapäiväkahvit tunnelmallisissa saaristokahviloissa ja syödään lounas merellisessä ympäristössä.

Hinta: 68 €/hlö (min. 30 henkilöä). Hintaan kuuluu saaristo-oppaan palvelut, lauttamatkat, aamu- ja iltapäiväkahvit, lounas sekä sisäänpääsymaksut.

Saariston Rengastielle pääsee 10.5-8.9.2024

ms Antonian aikataulun mukaisesti.

Seilin saaren retki

Seilin saareen pääsee muutaman kuukauden ajan kesällä.

Lue lisää

Saaristo-oppaamme ovat saaneet erikoiskoulutuksen Seilin saarta varten. Lähde Seilin retkelle, jossa sekä saaren luonto että sen mielenkiintoinen historia tekevät käyntikohteesta ainutlaatuisen.

Matka alkaa Turusta, jossa ryhmä tapaa oppaansa. Retki voi myös alkaa toisesta Turun saariston kohteesta, riippuen ryhmän lähtöpaikasta. Ajamme suoraan Hangan rantaan Rymättylässä, jossa linja-auto jää odottelemaan ryhmää rannalle. Ryhmä jatkaa matkaa jalan m/s Östernille kohti Seilin saarta. Lautalla on mahdollisuus istua näköalatasanteella ja nauttia aamukahvit.

Seiliin saavuttaessa, opas vie ryhmän kävelyretkelle, jossa kierretään saaren mielenkiintoiset kohteet, kuten kuvankaunis puukirkko. Saarelta palataan takaisin Hangan rantaan samaisella m/s Östernilla. Linja-auto kuljettaa ryhmän Rymättylän kuuluisaan ruokapaikkaan, jossa on tarjolla noutopöydässä monenlaisia saaristoherkkuja. Paikasta on mahdollisuus myös ostaa saaristolaislimppua kotiin vietäväksi.

Ennen ravintolaan tuloa on mahdollisuus vierailla näköalatasanteella ja ihailla merinäkymiä entisajan ilmantorjuntatornista. Lounaan jälkeen ryhmä palaa kotiin.
Hinta: 73 €/hlö (min. 30 henkilöä). Hinta sisältää opastuksen koko retken ajan, lauttamaksut, sisäänpääsymaksut sekä runsaan lounaan.
Hinta: 58 €/hlö (min. 30 henkilöä). Hinta sisältää opastuksen ainoastaan Seilin saarella, lauttamaksut, sisäänpääsymaksut sekä runsaan lounaan.

Seiliin pääsee 10.5-8.9.2024 ms Östernin aikataulun mukaisesti.

Saariston Rengastieretki, 2 päivää

Kahden päivän Rengastie on antoisin tapa tutustua kunnolla Turun saaristoon.

Lue lisää

Päivä alkaa kierroksella Kuusiston Linnanraunioilla. Lounas syödään saariston omalla viinitilalla. Tilan isäntä kertoo tuotteittensa valmistuksesta. Paikasta voi myös ostaa tilan itse tehtyä viiniä, siideriä ja mehuja.Tämän jälkeen tutustutaan vanhan Malmin kaupunginosaan. Päivän kiinnostavimpia kohteita on ehdottomasti merenpinnan alapuolella sijaitseva kalkkikivilouhos. Opas vie ryhmän näköalatasanteelle, josta louhos aukeaa kaikessa komeudessaan. Matka jatkuu Nauvoon, jossa tutustutaan ihastuttavaan vierasvenesatamaan ja idylliseen kirkonkylään. Majoitus ja illallinen ovat Nauvossa.

Seuraavana päivänä matka jatkuu Nauvosta Korppooseen, jossa päästään paikalliseen tunnelmaan mm. vierailemalla 1400-luvun kauniissa harmaakirkossa. Matkaa jatketaan Houtskäriin, jossa vieraillaan kotiseutu- ja venemuseossa. Houtskärissä pidetään myös lounastauko. Rengastie vie matkailijan luonnonkauniin Iniön kautta Kustaviin, jossa on aikaa nauttia iltapäiväkahvit ennen kotimatkan alkua.

Hinta: 199 €/hlö (min. 30 henkilöä). Hinta sisältää saaristo-oppaan palvelut kahtena päivänä, sisäänpääsymaksut, lauttamaksut, iltapäiväkahvit, lounas molempina päivinä, illallisen sekä majoituksen kahden hengen huoneessa hotellitason majapaikassa, jossa on myös mahdollisuus saunoa.

Saariston Rengastielle pääsee 10.5-8.9.2024

ms Antonian aikataulun mukaisesti.

Kemiön saarikierros

Retki alkaa Kemiöstä, jossa tutustumme ensin Sagalundin museoon.

Lue lisää

Sagalund on kotiseutu- ja ulkoilmamuseo, joka elävästi kertoo maaseudun ihmisten elämästä parisataa vuotta sitten.

Aamupäiväkahvit juodaan Café Adélen tunnelmallisessa salissa.

Seuraavaksi on vuorossa Kemiön komea kivikirkko sekä sitä ympäröivä kirkkomaa. Pyhän Andreaksen kirkko Kemiössä on yksi Suomen vanhimmista harmaakivikirkoista. Kauniit tähtiholvit on muurattu 1400-luvun puolivälissä.

Matka jatkuu Taalintehtaan ruukkialueelle. Taalintehdas on noin 1 700 asukkaan taajama Kemiönsaaren kunnassa. Paikka on kehittynyt ruotsalaisen Daniel Faxellin vuonna 1686 perustaman Taalin masuunin ympärille. Ruukin vanhat masuunit ja hiiliuunit on osin restauroitu 2000-luvun alussa. Alueen asuinrakennuksista vanhimmat ovat 1700-luvulta.

Taalintehtaalta jatketaan Kasnäsiin, jossa nautitaan runsaasta saaristolaispöydästä Ravintola Kasnäs Paviljongissa.

Lounaan jälkeen ryhmä vierailee Söderlångvikin kartanolla. Kulttuuripersoona, lehtikustantaja ja mesenaatti Amos Anderson osti Söderlångvikin kesäpaikakseen. Kartanossa on laaja kokoelma maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa. Kartanossa on myös vaihtuvia kesänäyttelyitä.

Päärakennuksen ympärille levittäytyvä puisto on elämys kaikkina vuodenaikoina.

Iltapäiväkahvit tarjoillaan Café Vivanissa, jossa on myös saaristolaishenkinen käsityöpuoti.

 Hinta: 72 euroa/hlö. Hinta sisältää opastuksen, sisäänpääsymaksut, aamu- ja iltapäiväkahvit sekä lounaan.

Parainen, Nauvo ja Korppoo

Jos ryhmä ei ehdi kiertää koko Rengastietä, suosittelemme ainakin puolta kierrosta.

Lue lisää

Sen voi tehdä ajamalla ensin Paraisille. Paraisilla ryhmä tutustuu vanhan Malmin kaupunginosaan. Paraisten keskiaikaisen kirkon vierellä sijaitsee ihana pieni kahvila, jossa nautitaan aamukahvit. Kahvilan myymälästä voi myös ostaa matkamuistoja. Tämän jälkeen ryhmä suuntaa linja-autolla avolouhoksen näköalatasanteelle ihmettelemään louhoksen huikeita näkymiä. Paraisten jälkeen matka jatkuu Nauvoon. Nauvossa syödään lounas vierasvenesataman tuntumassa ja käydään paikan suosituimmissa kohteissa. Nauvosta matka jatkuu Korppooseen.

Korppoossa tutustutaan yhteen kauneimmista keskiaikaisista kivikirkoista. Korppoon kierroksen jälkeen nautitaan iltapäiväkahvit ennen kotiin paluuta.

Hinta: 66 €/hlö (min. 30 henkilöä). Hinta sisältää matkaohjelman mukaiset palvelut; saaristo-oppaan palvelut, sisäänpääsymaksut, aamu- ja iltapäiväkahvit sekä lounaan.

Turku ja Saariston Rengastie

Retki alkaa Turusta, jossa lounas tarjoillaan aivan sataman tuntumassa.

Lue lisää

Lounaan jälkeen opas vie ryhmän tutustumaan satama-alueeseen. Alueella sijaitsevat mm. Museolaiva Sigyn sekä Fregatti Suomen Joutsen. Ryhmä jatkaa Turun Tuomiokirkkoon ja sieltä kierrokselle Turun vanhimpiin osiin, joissa sijaitsevat mm. Turun yliopisto sekä Käsityöläismuseo. Iltapäivällä jatketaan saaristoon, jossa käydään mm.  kalkkikivi avolouhoksen näköalatasanteella. Sen jälkeen on vuorossa lauttamatka Nauvoon. Nauvossa majoittuminen ja illallinen viihtyisässä bed and breakfastissä. Majapaikassa on mahdollisuus saunoa.

Aamulla ryhmä jatkaa Rengastielle. Päivän aikana tutustutaan mm. Korppoossa sijaitsevaan saaristokeskukseen, Houtskärin upeaan näköalatasanteeseen ja Iniön idylliseen maisemaan. Lounas nautitaan merellisissä tunnelmissa. Ennen kotiinlähtöä iltapäiväkahvit Kustavissa, josta voi ostaa saaristoaiheisia matkamuistoja.

Hinta: 172 €/hlö. Hinta sisältää opastuksen, sisäänpääsymaksut, 2 × lounaan, aamu- ja iltapäiväkahvit, lauttamaksut, majoittumisen saaristossa sekä illallisen.

Saariston Pieni Rengastieretki

Pieni Rengastie-retki yhdistää Turun ja saariston parhaat palat.

Lue lisää

Pieni Rengastieretki yhdistää saariston parhaat palat.

Retki alkaa Turun Linnan Juhana Herttuan-kahvilasta, jossa nautitaan aamupäiväkahvit. Kahvituksen jälkeen kierretään Turun tunnetuimmat paikat oppaan johdolla.

Turusta matka jatkuu Naantaliin, jossa opas vie ryhmän lyhyelle kierrokselle.

Naantalin jälkeen ryhmä suuntaa lounaalle Rymättylään, maineikkaaseen Ravintola Pohjakulmaan.

Lounaan jälkeen lautta m/s Östern lähtee Hangan rannasta Nauvoon. Tunnin merimatkalla ryhmä pääsee ihailemaan saaristomaisemia mereltä käsin.

Nauvossa tutustutaan vilkkaaseen vierasvenesatamaan ja historiallisesti merkittävään kirkonkylään.

Nauvosta ajetaan Paraisille, jossa ehditään vielä juoda iltapäiväkahvit ja käydä Vanhalla Malmilla.

Hinta: 83 eur/hlö (min. 30 henkilöä). Hinta sisältää matkaohjelman mukaiset palvelut; saaristo-oppaan, aamu- ja iltapäiväkahvit, lounaan, lautta- sekä sisäänpääsymaksut.

 

Turku, Askainen ja Naantali

Retki alkaa Turusta, jossa lounas tarjoillaan sataman tuntumassa.

Lue lisää

Lounaan jälkeen opas vie ryhmän tutustumaan satama-alueeseen. Alueella sijaitsevat mm. Museolaiva Sigyn sekä Fregatti Suomen Joutsen. Ryhmä jatkaa Turun Tuomikirkkoon ja sieltä kierrokselle Turun vanhimpiin osiin, joissa sijaitsevat mm. Turun yliopisto sekä Käsityöläismuseo. Iltapäivällä jatketaan saaristoon, jossa käydään ihastelemassa mm. merenpinnan alapuolella sijaitsevaa kalkkikivi avolouhosta näköalatasanteelta. Seuraavana on vuorossa lauttamatka Nauvoon. Nauvossa majoittuminen ja illallinen viihtyisässä bed and breakfastissä. Majapaikassa on mahdollisuus saunoa.

Aamulla ryhmä jatkaa Nauvon vierasvenesatamaan, josta lähtee m/s Östern Rymättylään. Merimatka kestää tunnin ja sen aikana voi ihailla upeita maisemia lautan näköalakahvilasta. Opas on ryhmää vastassa Rymättylässä ja matka jatkuu Askaisiin. Siellä tutustutaan Ritaripuistoon, joka tekee kunniaa Mannerheim-ristin ritareille. Askainen tunnetaan parhaiten Marsalkka Mannerheimin syntymäkodista, Louhisaaren linnasta. Ryhmä tutustuu linnaan paikallisoppaan johdolla.

Lounastauko pidetään Kartanon kahvilassa, aivan Louhisaaren linnan vieressä. Lounaan jälkeen matka jatkuu Naantaliin, jossa tutustutaan vanhaan kaupunkiin ja vieraillaan presidentin kesäasunnon puutarhassa Kultarannassa. Ennen kotiinlähtöä, iltapäiväkahvit Naantalin auringossa.

Hinta: 178 €/hlö. Hinta sisältää opastuksen, sisäänpääsymaksut, 2x lounaan, iltapäiväkahvit, lauttamaksut, majoittumisen saaristossa sekä illallisen.

Suuri Postitieretki

Kuningatar Kristiina perusti vuonna 1636 Suuren Postitien, ja Suomessa järjestäytynyt postinkuljetus käynnistyi Pietari Brahen toimesta kaksi vuotta myöhemmin Turusta Tukholmaan.

Lue lisää

Postitietä pitkin postia kuljettivat postitalonpojat, ensin juosten, myöhemmin ratsain. Postitie kulki Turusta Raision, Maskun, Nousiaisten, Mynämäen, Vehmaan ja Taivassalon kautta Kustaviin. Sieltä matka jatkui edelleen Ahvenanmaan kautta Ruotsin Grisslehamniin ja edelleen Tukholmaan.

Tällä matkalla tutustumme Manner-Suomen Postitiehen. Retken opas on virallinen Postitieopas, joka tuntee sekä reitin tarinat että nähtävyydet. Retki alkaa Raisiosta, josta jatketaan Maskuun. Siellä tutustumme Kankaisten Kartanolinnaan, joka on yksi harvoja keskiaikaisia ylemmän aateliston kivisiä asuinkartanoita ja maamme vanhimpia asuinlinnoja. Aamupäiväkahvit juodaan linnan piharakennuksessa.

Maskusta jatketaan Vehmaalle, jossa tutustutaan Kivimuseoon. Vehmaan kivityömuseon näyttely esittelee graniittityötä louhinnasta jälkikäsittelyyn ja kuljetuksiin. Samassa pihapiirissä on myös Vehmaan Kotiseutumuseo. Museo on entinen Huolilan tilan päärakennus, joka on rakennettu 1800-luvulla.

Retki jatkuu Taivassaloon, missä käydään ihailemassa Korven graniittilouhoksen jylhiä maisemia. Louhoskäynnin jälkeen nautitaan lounas Ketarsalmen tunnelmallisessa Kievarissa. Seuraava kohde on Taivassalon Pyhän Ristin keskiaikainen kivikirkko, joka on arkkitehtuurisesti harvinainen kokonaisuus upeine seinä- ja holvimaalauksineen.

Postitie jatkuu merelliseen Kustaviin. Ströömi ylitetään vaijerilossilla ja Vartsalan saarella nähdään mm. suomenkielisessä saaristossa harvinaiset juhannussalot. Päivä päättyy iltapäiväkahvilla Kustavin Savipajalla, missä on myös mahdollisuus tuliaisostoksiin.

Hinta: 59 €/hlö (min. 30 henkeä). Hinta sisältää opastuksen koko retken ajan, sisäänpääsymaksut, aamu- ja iltapäiväkahvit sekä lounaan.

Saariston kirkot ja kirkkomaat

Retki alkaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaalta Raision kirkkomaalta.

Lue lisää

Tarinan mukaan Raision keskiaikainen kivikirkko on jättiläisten rakentama. Kirkkoa ympäröivällä hautausmaalla sijaitsee ainutlaatuinen Kirkkauden kappeli, katettu ja aina sulana pysyvä uurnahautausmaan osa. Kirkkomaalla yhdistyykin hienosti vanha perinteinen hautausmaakulttuuri uusiin, arkkitehti Bey Hengin suunnittelemiin arkku- ja uurnahauta-alueisiin. Hautausmaalla on myös joukko valtakunnallisestikin merkittäviä hautamuistomerkkejä.

Retki jatkuu Naantaliin, jossa nautitaan aamupäiväkahvit suolaisen leivonnaisen kera.

Naantalin jälkeen tutustutaan Merimaskuun ja sen puiseen ristikirkkoon. Kirkon rakensi 1700-luvun alussa Killaisten isäntä Kaarle Jaakonpoika. Turun seudun kirkoille tyypillisen kaappikellon tekijä oli myös mielenkiintoinen ja monipuolinen persoona. Kirkkomaata ympäröi rakennushistoriallisesti harvinainen hirsiaita.

Merimaskusta jatketaan Rymättylään, jossa nautitaan makoisa saaristolaislounas.

Lounaan jälkeen tutustutaan vielä Rymättylään ja sen keskiaikaiseen kivikirkkoon. Kirkko on omistettu Pyhälle Jaakobille ja se liittyy vanhaan pyhiinvaellusperinteeseen. Reitin päätepistehän on Espanjan Santiago de Compostelassa, joka nykyäänkin on hyvin suosittu vaelluskohde. Kivikirkko on säilynyt hyvin keskiaikaisessa asussaan. Kirkon kalkkimaalaukset ovat 1520-luvulta, keskiajan viimeiset ennen uskonpuhdistusta Suomessa tehdyt.

Museovirasto on määritellyt Rymättylän kirkon yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Hinta: 48 €/hlö. Hinta sisältää matkaohjelman mukaiset palvelut; opastuksen, sisäänpääsymaksut, aamupäiväkahvit sekä lounaan.

Ahvenanmaan Postitie

Postitie Ahvenanmaan yli on tänä päivänä elävä, historiallinen reitti, joka kulkee yhdeksän ahvenanmaalaisen kunnan kautta ja tarjoaa useita hienoja elämyksiä.

Lue lisää

Päivä 1

Postitie Ahvenanmaan yli on tänä päivänä elävä, historiallinen reitti, joka kulkee yhdeksän ahvenanmaalaisen kunnan kautta ja tarjoaa useita hienoja elämyksiä: vaihtelevaa luontoa, kauniita maisemia ja historiallisia muistomerkkejä tien varrella, jonka useat osuudet kulkevat samaa reittiä kuin 1600-luvullakin.

Saapuminen Långnäsiin, josta matka jatkuu välittömästi Sundin kuntaan. Siellä tutustumme Postitien varrella sijaitsevan Bomarsundin venäläislinnoituksen raunioihin ja Oolannin sodan taistelutantereeseen. Bomarsundista jatkamme Ahvenanmaan vanhimpia tieosuuksia pitkin Kastelholman linnan alueelle, jossa voimme vierailla 1300-luvulla rakennetussa linnassa, Vita Björnin vankilamuseossa sekä Jan Karlsgårdenin ulkomuseoalueella ja sen 1800-luvun talonpoikaisrakennuksissa.

Kastelholman jälkeen pysähdymme Uffe på Bergetin näköalakahvilassa Finströmin kunnassa ja tutustumme Postitien vaarallisimpaan osuuteen Manner-Ahvenanmaalla – Färjsundetin salmeen. Mahdollisuus kiivetä kahvilan näkötorniin.

Postitie jatkuu Godbyn keskustan kautta Ämnäsin kylään ja sieltä Gölbyn ja Bjärströmin kylien kautta Hammarlandin kuntaan ja edelleen Eckeröhön. Tien varrella on useita kauniita tieosuuksia vanhoine kylineen ja kestikievareineen.

Iltapäiväkahvit.

Eckerössä tutustumme Posti- ja tullitalon alueeseen, sekä Eckerön vanhaan postilaituriin.

Yöpyminen Maarianhaminassa.

Päivä 2

Aamupala majapaikassa.

Seuraava päivä omistetaan kokonaan merenkululle Maarianhaminassa.

Lyhyt kaupunkikiertoajelu. Vierailu museolaiva Pommernissa sekä täysin uudistetussa Merenkulkumuseossa.

Mahdollisuus vierailla itsenäisesti myös Ahvenanmaan museossa sekä saman katon alla sijaitsevassa Ahvenanmaan taidemuseossa. Paluu Turkuun klo 14.25 Viking Linellä. Tulo Turkuun klo 19.50.

Hinta: Alk. 210 €/hlö (min. 30 henkeä). Hinta sisältää matkaohjelman mukaiset palvelut: opastuksen retkien aikana, sisäänpääsymaksut, laivaliput, iltapäiväkahvit sekä majoituksen kahden hengen huoneessa aamupalalla.

Saariston Historiaa

Retkelle lähdetään Turusta Askaisten suuntaan.

Lue lisää

Retki alkaa Askaisten kirkosta. Askaisten kirkko on rakennettu uusklassiseen tyyliin 1600-luvulla. Kirkon hautausmaalla on Mannerheimin suvun hautakappeli.

Seuraavaksi tutustutaan Ritaripuistoon. Ritaripuisto tekee kunniaa Mannerheim-ristin ritareille, mutta samalla se on myös arvostuksenosoitus koko veteraanisukupolvelle, heidän saavutuksilleen sekä sille ajalle ja hengelle jota he edustavat. Ritaripuistossa on jokaisella 191 ritarilla Kurun mustaa graniittia oleva muistokivi ja alueen keskuselementtinä on yhteinen Kunniakivi.

Puiston jälkeen vuorossa on Louhisaaren Kartanolinna.

Askainen tunnetaan parhaiten Marsalkka Mannerheimin syntymäkodista, Louhisaaren linnasta. Louhisaaren v. 1655 valmistunut päärakennus edustaa Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria.

Lounastauko pidetään Kartanon kahvilassa, aivan Louhisaaren linnan vieressä.

Matka jatkuu lossilla Teersalosta Palvan saarelle. Tutustumme Velkuan kirkkoon. Pyhän Henrikin kirkko on rakennettu Palvan saarelle 1793. Venäläisten sotaväki ryösti kirkon irtaimiston 1808 ja vain alttaritaulu säilyi. Kirkon lähettyvillä on muistomerkkinä vanha Laivatykki tästä tapahtumasta.

Ylitämme lossilla takaisin Teersalon ja matka jatkuu Raisioon.

Iltapäiväkahvit tarjoillaan Krookilan kotiseutukeskuksessa. Krookilan Wanhat Kupit -kahvilassa voit nauttia paitsi aromikkaan kahvin särpimineen, myös tutustua laajaan valikoimaan eri vuosikymmeniltä oleviin Arabian astioihin.

Kotimatka alkaa.

Hinta: 62 €/hlö (min. 30 henkilöä). Hinta sisältää opastuksen, sisäänpääsymaksut, lounaan sekä iltapäiväkahvit makealla palalla.

Brändön retki

Brändötä voidaan kutsua Ahvenanmaan portiksi. Se sijaitsee noin 2 tuntia Turusta, lähellä Kustavia.

Lue lisää

Brändölle tunnusomaista on siltojen, tiepengerten ja lauttojen yhdistämä, saarien muodostama helminauha.

Tämä on päiväretki, jossa tutustutaan Brändön saaren kulttuuriin, historiaan, nähtävyyksiin ja luontoon.

Retki alkaa Kustavista, jossa vieraillaan Vuosnaisten Meriasemalla ja juodaan aamupäiväkahvit. Retki jatkuu lauttarantaan, josta Ålandstrafiken vie matkailijat nopeasti Brändön puolelle.

Brändöhön kuuluu tuhat saarta, mutta vain 10 niistä on asuttuja. Sillat yhdistävät pääsaaret ja pääsemmekin tutustumaan yhdellä retkellä useaan saareen.

Retken aikana pysähdymme tärkeimmissä kohteissa, esim. Brändön puukirkolla, lohen kasvattamolla ja tutustumme Postitiehen. Brandö on Suomen ja Ruotsin välisen vanhan postitien varressa, jolla postin kulku alkoi vuonna 1638.

Lounas nautitaan merellisessä ympäristössä.

Hinta: 49 euroa/hlö. Hinta sisältää lauttaliput, opastuksen, aamukahvit ja lounaan.

Veneretki Paraisille

Merellinen veneretki, jossa vieraillaan Paraisilla avolouhoksessa sekä syödään lounasta Paraisten tyylikkäässä kyläkoulussa, joka on entisöity uusrenessanssin tyyliin.

Lue lisää

Matka alkaa Turun vierasvenesatamasta. Matkalla on mahdollisuus nauttia virvokkeita. Parin tunnin merimatkan jälkeen, rantaudumme Paraisten vierasvenesatamaan, jossa linja-auto ja opas jo odottavatkin.

Linja-auto ajaa oppaan johdolla avolouhoksen näköalatasanteelle ja näkymät ovat huikeat.  Opas jatkaa matkaa ryhmän kanssa aina Villa-Apolloon saakka, jossa paikan emäntä ottaa ryhmän vastaan. Hän esittelee Villan ja kierroksen lopulla päädymme katettuun ruokasaliin, jossa nautitaan kotona tehty ateria.

Lounaan jälkeen linja-auto vie ryhmän takaisin vierasvenesatamaan, jossa vene odottelee ryhmäläisiä.

Vene palaa Turun vierasvenesatamaan parissa tunnissa.

Hinta: alk. 128 €/hlö.(min. 30 henkilöä). Hinta sisältää merikuljetuksen Turku-Parainen-Turku, oppaan palvelut Paraisilla, linja-autokuljetuksen sekä lounaan.

Kukkia ja graniittia

Retki alkaa Turusta Taivassalon suuntaan.

Lue lisää

Ensimmäinen vierailukohde on Viiasten Kartano. Kartanossa toimiva Taivassalon kotiseutumuseo esittelee monipuolisesti entisajan maaseudun sääty-yhteiskuntaa. Kartanon päärakennuksessa ja siihen liittyvässä väentuvassa ja näyttelyhallissa, on yli 8500 esineen kokoelmat, jotka liittyvät rakennusten sisustuksiin, perinteisiin elinkeinoihin sekä paikalliskulttuuriin ja – historiaan.

Tämän jälkeen poiketaan Pionien kodissa. Pionien Koti on nimensä mukainen aito pionikeidas. Näyteistutuksissa riittää katseltavaa jokaiselle, sillä niissä esittäytyy Pohjoismaiden laajin pionivalikoima.

Vuorossa on vierailu Pyhän Ristin Kirkossa. Pyhälle Ristille pyhitetty 1300-luvulla rakennettu kivikirkko on arkkitehtuurisesti harvinainen kokonaisuus. Edeltävään puukirkkoon kuulunut sakaristo on peräti 1200-luvulta. Krusifiksi on kirkon arvokkain aarre; se on 1300-luvulta. 1400-luvulla kirkko maalattiin uudelleen ja se onkin ensimmäisiä Suomen kirkoista, joissa on tehty kaikkia pintoja kattava kuvallinen maalaus.

Lounasta syödään Ketarsalmen Kievarissa, 100 vuotta vanhojen graniittiseinien lumoavassa tunnelmassa.

Taivassalosta matka jatkuu Kustaviin, jossa vieraillaan savipajassa. Mahdollisuus ostaa keramiikkaa ja kynttilöitä.

Iltapäiväkahvit juodaan vanhassa kylässä, Kaitaisten Rusthollissa.

Päivän kruunaa vierailu Korven graniittilouhoksessa. Opas kertoo graniitista, louhinnan historiasta, mihin sitä on viety, mihin käytetään ym.

Kotimatka alkaa.

Hinta: 50 €/hlö (min. 30 henkilöä). Hinta sisältää opastuksen, sisäänpääsymaksut, lounaan sekä iltapäiväkahvit makealla palalla.

Veneretki Pensariin

Lähde veneretkelle Pensarin saarelle.

Lue lisää

Lähtöpaikkana on Turun vierasvenesatama. Matka taittuu parissa tunnissa mukavalla veneellä, ihaillen maisemia ja nauttien virvokkeita. Pensarin saarella vierailemme Hotelli & Ravintola Sandvikissä. Saari on upea luonnonparatiisi. Paikan emäntä on loihtinut upean aterian, joka nautitaan paikan ravintolan terassilla. Ruoan jälkeen on mahdollisuus pieneen kävelyretkeen luontopolulla tai vain istua ja ihailla saariston kauneutta.

Retkeen voi myös yhdistää saunomisen. Hotelli & Ravintola Sandvikin saunassa saa hyvät löylyt ja mieli rentoutuu.

Hinta: alk. 128 €/hlö (Hinta laskettu 12 henkilölle. Veneessä paikkoja jopa 15!).

Hinta sisältää edestakaisen venekuljetuksen Turku-Pensar-Turku, runsaan lounaan sekä puolentoista tunnin saunan käytön sekä pyyheliinat.

Keväinen retki Ruissaloon

Keväällä kun luonto herää eloon, Ruissalo on kauneimmillaan.

Lue lisää

Ruissalossa voi yhdistää monta luonnonystävän huippupaikkaa; Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, Honkapirtti ja luontopolku.

Retki alkaa opastetulla kierroksella Kasvitieteellisessä puutarhassa. Opastuksen jälkeen jatkamme Honkapirttiin, jossa syödään Ruissalon perinteinen hernekeitto- ja pannukakkuateria. Lounaan jälkeen jatkamme luontopolulle, jossa luonto-oppaamme vie ryhmän parin tunnin patikkaretkelle. Retken aikana tarkkaillaan erityisesti lintujen muuttopuuhia takaisin Ruissalon alueelle.

Hinta: 49 €/hlö (min. 30 henkilöä). Hinta sisältää opastuksen ja sisäänpääsyn kasvitieteelliseen puutarhaan, lounaan sekä 2 tunnin opastetun luontoretken.

Paraisten valitut palat

Paraisten Nordkalkin avolouhos sekä saariston oma viinitila ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia kohteita.

Lue lisää

Päivä alkaa avolouhoksen portilta, jossa ryhmä tapaa Nordkalkin kouluttaman oppaan. Linja-auto vie ryhmän näköalatasanteelle ja näkymät ovat huikeat. Louhoskäynnin jälkeen matka jatkuu viinitilalle.

Viinitilalle saavuttua isäntä esittelee paikan ryhmälle ja kertoo viinin valmistuksesta sekä maistattaa tilan kolmea viintä.

Tämän jälkeen on vuorossa kalakeitto ja pannukakku. Ryhmä voi istuskella tilan ulkoterassilla vielä lounaan jälkeen ja nauttia upeista saaristomaisemista.

Viinitilalla on mahdollisuus myös saunoa ja käyttää kylpytynnyriä lisähinnasta.

Hinta: 49 €/hlö (min. 30 henkilöä). Hinta sisältää opastuksen avolouhoksessa, viinitilan esittelyn, kolmen viinin maistotilaisuuden sekä lounaan. Hinta ei sisällä saunaa eikä kylpytynnyrin käyttöä.

Viikinkiretki

Keskiajalla merenkulku oli vilkasta huolimatta sodista, merirosvoista ja hylynryöstäjistä.

Lue lisää

Tämä retki sopii erityisesti historiasta ja saariston upeasta luonnosta innostuneille matkaajille.

Retki kalkaa Kasnäsistä, jossa tutustutaan oppaan johdolla ympäröivään kauniiseen luontoon.

Tämän jälkeen ryhmä jatkaa m/s Auroralla Hiittisten saarelle.

Ensin tutustutaan Rosalan Viikinkikeskukseen. Keskuksessa ryhmälle on katettu soppalounas viikinkien tapaan.

Seuraavana on vuorossa Hiittisten kierros, jossa tutustutaan paikan historiaan ja käydään mm. Hiittisten vanhassa kirkossa ja nähdään mestauspaikka. Retken aikana on mahdollisuus ostaa saaristolaislimppua, savustettua kalaa sekä käsitöitä.

Ryhmä palaa m/s Auroralla Kasnäsiin ja ennen kotimatkaa nautitaan vielä iltapäiväkahvit vierasvenesataman tuntumassa.

Hinta: 55 €/hlö (min. 30 hekilöä). Hinta sisältää opastuksen retken aikana, lauttakuljetukset, sisäänpääsymaksut, soppalounaan sekä iltapäiväkahvit.

Kartanokierros saaristossa

Lue lisää

Turun saaristosta löytyy monta historiallista vanhaa kartanoa. Tällä retkellä tutustumme niihin, jotka sijaitsevat Paraisilla.

Matka alkaa Kuusistosta, jossa tutustumme Piispanlinnaan ja Kuusiston Kartanoon.

Kuusiston keskiaikainen Piispanlinna rakennettiin Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi Piikkiönlahden rannalle. Linnaa käytettiin pari vuosisataa, kunnes se purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528. Jäljelle jäivät rauniot.

Kuusiston kartano rakennettiin Suomen sotaväen päällikön, Turun jalkaväkirykmentin everstin virkataloksi. Vuodelta 1738 peräisin oleva päärakennus on maamme vanhimpia säilyneitä puisia asuinrakennuksia.

Lounasta syömme saariston omalla viinitilalla, joka sijaitsee kauniin niemen päässä. Mahdollisuus ostaa viinitilan oman sadon omenaviinejä, siidereitä ja likööriä sekä kuohuviinejä.

Seuraavaksi vierailemme Kuitian linnassa. Paikka tunnetaan myös nimellä Qvidjan linna. Tämä kivilinna on vanhin Suomessa säilynyt kartano. Fleming-suvun rakennuttama linna valmistui 1400-luvun lopulla Paraisten kaupungin, Lielahden saaren pohjoisosaan.

Päivän päättää käynti upeassa Furuvikin kartanossa. Ainutlaatuisena juhlapaikkana ja erityisesti poikkeuksellisen kauniista muotopuutarhastaan tunnetuksi tullut Furuvik suunniteltiin alun perin vuonna 1906 Paraisten Kalkkivuori Oy:n johtajan kodiksi aivan Paraisten keskustan kupeessa meren rannalla.

Hinta: 65 €/hlö (min. 30 henkilöä). Hinta sisältää opastuksen, sisäänpääsymaksut sekä lounaan.

Parainen ja Pensar

Paraisten ja Pensarin retki keskittyy monipuolisiin Paraisten nähtävyyksiin ja Pensarin merelliseen tunnelmaan.

Lue lisää

Opas tapaa ryhmän Paraisten tienhaarassa.

Päivä alkaa tutustumalla avolouhokseen. Linja-auto ajaa louhoksen näköalatasanteelle. Louhoksen pohja on merenpinnan alapuolella ja näkymät ovat huikeat.

Avolouhoksesta jatketaan vanhalle Malmille, jossa käydään mm. keskiaikaisessa kivikirkossa.

Aamupäiväkahvit juodaan Paraisten portilla. Paraisten Atussa sijaitseva vierasvenesatama kyläkauppoineen on uudistuksen myötä saanut uutta loistetta luonnonkauniissa ympäristössä. Portilla kivutaan näköalapaikalle ihastelemaan upeita saaristonäkymiä.

Iltapäivällä suunnaksi otetaan Paraisten Granvik, josta lähtee lautta Pensarin saarelle.

Pensarin aluetta käytettiin puolustus-, harjoitus- ja koulutustehtävissä aina vuoteen 1944, jolloin Paraisten kalkkikaivoksen johtaja osti alueen. Vuonna 2002 alue myytiin nykyisille omistajille. Ryhmälle tarjotaan saaristolaista lähiruokaa ja lounaan jälkeen on vuorossa ”Ruutikävely” paikallisoppaan johdolla. Retken aikana seurataan osittain entisiä tykkipolkuja Suojeluskunnan ajoilta historiallisessa saaristoluonnossa.

Saavumme Paraisten Granvikiin klo 18.10

Hinta: 58 €/hlö (min. 30 henkeä). Hinta sisältää opaspalvelut, aamukahvit, lounaan, sisäänpääsy- ja lauttamaksut.